|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Senior Member
|
Rozhodl jsem se, pro vas vsechny sepsat clanek o tom, jak se zlepsit, nebo zacit konecne videt a dokonce i blokovat chytacky v tekkenu 5 dr a do budoucna samozrejme i v tekkenu 6.
Rozdelim tento clanek do sekci. Zacnu samotnym systemem utikani z chytacek, potom se zminim o tom, jak se dobre pripravit a trenovat tuto velmi narocnou soucast hrani tekkena na dobre urovni a nakonec pridam par svych tipu do samotne hry, aby bylo utikani jeste lehci a uspesnejsi. Doufam, ze vam tento clanek pomuze a zvedne ceskou komunitu na vysokou uroven, kdy nebudeme moc nadavat na to, ze jsou prehozi "levne" a tak podobne, ale jedine co na to budeme moci rict je "jsem slepej, ze jsem to nevidel a nedokazal se tomu ubranit". Takze muzeme zacit. 1. System utikani z chytacek Zakladem dobreho utikani je samozrejme znalost systemu jak dany prehoz blokovat. Zaklad je jednoduchy, mame tri druhy chytacek a take 3 druhy uniku. 1+3_f+1+3: tato chytacka se blokuje zmacknutim tlacitka 1, pritom dulezite je vedet, ze postava chyta levou rukou. 2+4_f+2+4: tato chytacka se blokuje zmacknutim tlacitka 2, pritom musime vedet, ze postava vzdy chyta pravou rukou. To same plati u specialnich chytacek, ktere maji notaci: neco+1+4 (napriklad d/f+1+4), ktere se blokuji zmacknutim tlacitka 1. Pote mame take chytacky ktere maji notaci napriklad d/f+2+3 (DVJ), ktera se blokuje tlacitkem 2. Ve vsech pripadech tedy plati, ze pokud ma chytacka v notaci 1 (napriklad i heiovo qcf+1), postava vzdy chyta levou rukou a my musime zmacknout tlacitko 1, to same v obracenem pripade chytacka s notaci 2, kdy postava vzdy chyta pravou rukou a tedy musime zmacknout tlacitko 2. A naposledy mame chytacky, ktere se blokuji sticknutim tlacitek 1+2, je to nejtezsi unik, protoze casto byva okno na unik mensi a pri techto chytackach postava nedela tak vyrazny pohyb, jako napriklad u chytacky f+1+3 nebo f+2+4. Postava pri techto chytackach chyta soupere obouma rukama notace nechto chytacek jsou bud nejaky smer +1+2 a nebo take nejaky smer +3+4 jako napriklad chytacka ff+3+4 u lawa a leeho. Samozrejme existuje vic druhu chytacek, ktere maji svuj vlastni system, jako treba u Kingu. Pote uz se musi samostatne nastudovat jak se z jake utika. !!!!DULEZITE!!!! Pri utikani z chytacek plati, ze jak dostanete chytacku, tak prvni cudlik ktery zmacknete plati na pokus o unik, cili se neda zmacknot 1~2 a myslet si, ze mi to utece ze vsech chytacek, pokud bych toto udelal, utece mi postava pouze z chytacek, ktere postava chyta levou rukou. Pokud udelam 2~1, postava mi zase utece pouze z chytacek ktere jsou pravou rukou. Bohuzel kvuli vysoke priorite chytacek v tekkenu DR se stava, ze udelate nejay pohyb, napriklad d/f+4,4 s devil jinem a souper vas v te chvili chytne a vy zmacknete zrovna 4, pak bohuzel zadny utek nelze, protoze jste uz zmackli spatne tlacitko snad v tekkenu 6 bude priorita chytacek mensi a bude se toto stavat mene.2. Jak trenovat uteky z chytacek Na zacatku je nejlepsi vzit psp nebo ps3 a vejit do practice modu, oba tituly maji moznost nastavit souperi, aby delal nejaky dany uder z jeho move listu. Pokud uplne zacinam s touto "dovednosti", doporuciji nejdrive nastavit chytacku 1+3 a prostudovat, jak chytacka vypada, zakladem totiz dobreho unikani je rozeznat od sebe vsechny tri chyty, aby se nasledne dalo zmacknout spravne tlacitko. Pokud zjistime jak chytacka 1+3 vypada (nechame soupere udelat ji naprazdno), prepneme na chytacku 2+4 a znovu si prohledneme jak se postava pohybude (vseobecne se z chytaka pravou rukou utika lip, protoze postava dela vyrazneji pohyb rukama, ale samozrejme zalezi na postave, ktera chytacku provadi), jak nastudujeme obe chytacky, zapneme obe najednou a souper zacne nahodne chytacky stridat, ze zacatku muzeme nechat chytacky na prazdno a rikat si jakym cudlikem bych z teto chytacky utekl. Pote muzeme naprazdno dane tlacitko zmacknout a overit si, jestli bysme reagovali spravne, az se budeme citit, muzem zacit z chytacek utikat a zjistit presne, jestli jsme uspesny nebo ne. V posledni rade, pokud uz opravdu umime utikat z chytacek 1+3 a 2+4, muzeme zaradit i chytacku s utekem 1+2, ale to doporucuji az opravdu pri pokrocile fazi, protoze se vam v tom akorat udela bordel a budete zase pouze chytacky tipovat, mozna je lepsi toto nechat byt, nakonec dokozate v zapase utikat i z techto chytacek. Test pokud si chcete overit, jak na tom jste, neni nic jednodusiho, nez nastavit aby protivnik delal bud pravou a levou chytacku, nebo i vsechny tri a pokusit se utect z co nejvice, dejte si treba 10 pokusu a pocitejte kolikrat se vam povede utect, pote jednoduse zjistite procenta, pokud budete mit dobry vysledek, muzete se s nim treba i pochlubit v tomto threadu. !!!!DULEZITE!!!! nesnazte se chytacky tipovat ani co nejrychleji zmacknout nejaky cudlik, ze zacatku se snazte zmacknout spravny cudlik klidne kdyz uz lezite na zemi, dulezite je zmacknout ten spravny, postupem casu zacnete chytacky lepe rozpoznavat a rychleji na ne reagovat, pote zacnete stihat zmacknout spravny cudlik ve spravnou chvili. Pokud byste vzdy rychle neco zmackli, nikdy se nemuzete naucit utikat z chytacek poradne, pouze zustanete u nahodneho, ne velmi uspesneho utikani. Radsi se nechat prehodit, ale vedet, ze jsem zmacknul spravne tlacitko a priste ho zmacknu treba i v cas. 3. Tipy a triky do zapasu, jak si utikani ulehcit Hlavni dobrou zpravou pro lehci utikani z chytacek je novinka od tekkenu 5, kdy muzu klasicke chytacky (1+3 a 2+4) natahnout (tedy f+1+3 nebo f+2+4) sice chytacka ma vetsi dosah, ale nasteti a pro vsechny kteri se snazi utikat z chytacek na reakci je dobre, ze postava ktera chytacku vykonava dela daleko delsi a napadnejsi pohyb a my mame daleko vice casu zjistit jakou rukou postava chyta a tedy i delsi cas na zmacknuti spravneho tlacitka. Neznam nikoho, kdo by schvalne v blizkosti druheho chytal kratkou chytackou, aby souper mel mensi sanci z chytacky vyskocit, tedy pokud chcete, aby souper nemel utek tak lehky, prijdete k souperi bliz a udelejte klasickou kratkou chytacku. Ale zpatky k tomu jak z chytacek utikat. Dalsi dulezity tip a doporuceni je HRAJTE NA ARCADE STICKU!! Duvod je jednoduchy, na sticku je utikani daleko lehci, duvodem je to, ze mate na kazdem tlacitku, jak na 1 tak i 2 jiny prst a nemusite prehmatavat na druhe tlacitko, ale staci jen zmacknout to spravne. Tedy tip pro hrace na Arcadach, pokud nedelate zadny utok, mejte prsty (nejspise asi ukazovacek a prostrednicek) stale pripraveny na tlacitcich 1 a 2. Potom nebudete ztracet cas, prehmatavanim. Jedine co me napada pro hrace na padech je, polozit si pravou stranu padu na nohu a otocit prsty tak, aby jste je meli jako na arcade, zaprve budete mit lehci utek z chytacek a budete moci lepe mackat kombinace 1+4 a 2+3 bez nastaveni hornich tlacitek. Ale stejne je lepsi poridit arcade stick, protoze tlacitka na nem maji lepsi odezvu ![]() Zatim posledni a dulezity tip je moje aktualni novinka z meho arzenalu, po zarazeni tohoto do svoji hry se mi zvisilo procento jak utikani z chytacek, tak i procento rozpoznavni low a midu. Pokud je to mozne, smerujte co nejvice pohled na ruce souperovi postavy, osvedcilo se mi koukat pouze na ne, zaprve krasne vidite, kdyz postava chyta a za druhe vidite a krasne rozpoznate, kdyz se postava pohne a budete moci lepe reagovat na low. Obcas samozrejme musite kouknout na stav zivotu, nebo zjistit, jestli jste uder skutecne namackali, ale to jsou necaste situace a tak neni problem mit pohled stale upreny na ruce souperovi postavy. Napada me jeste jedna rada a to je zjistit, kdy souper nejcasteji chyta, vetsinou to byva pri pokingu, nebo casto souper jen pribehne a prehodi, treba na konci zapasu, v techto pripadech neni nic jednodusiho, nez si dat sakra pozor a opravdu na ty ruce koukat. Pak mate jeste vetsi sanci na uspesny unik. Zaverem Dulezite je nebyt zbrkli, byt trpelivi a vysledek se dostavi, snazit se za kazdou cenu zmacknout to spravne tlacitko i za cenu ze z chytacky neutecete, protoze pokud budete mackat spavne kombinace, postupem casu pro vas nebude problem je zmacknout i v cas a jedine tak budete na spravne ceste k tomu zacit uspesne a casto chytacky blokovat. Opravdu doufam, ze jste si z toho neco vzali a pomuze vam to. Pokud me neco dalsiho napadne, urcite budu tento clanek updatovat. S VR-Fistem jsem domluven, ze podle potreby tento clanek upravy a nejspise se ukaze na hlavni strance webu Czecharcade.com |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
Tak to je poradnej kus prace. Doufam, ze to nekdo oceni a predevsim vyuzije. Skvela prace.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Administrator
|
Moc pekny clanek.
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Taky doufam, diky moc
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
Ligovej ?lánek
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
Update v clanku:
Test pokud si chcete overit, jak na tom jste, neni nic jednodusiho, nez nastavit aby protivnik delal bud pravou a levou chytacku, nebo i vsechny tri a pokusit se utect z co nejvice, dejte si treba 10 pokusu a pocitejte kolikrat se vam povede utect, pote jednoduse zjistite procenta, pokud budete mit dobry vysledek, muzete se s nim treba i pochlubit v tomto threadu. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Member
|
skv?lej ?lánek
zkoušel jsem to v practice a docela to i šlo,ale pokud bych nehral proti nekomu kdo si veme big hands postavu jako marduk nebo jack tak nejsem schopny v zapalu boje videt kterou rukou me chyta...
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|